HU RO EN
Csángó Túrós Puliszka Fesztivál!

Csángó Túrós Puliszka Fesztivál!
 
2015 augusztus 30-31 között X. alkalommal került megrendezésre a már hagyományossá vált Csángó Túrós Puliszka Fesztivál, a Hidegségben található Gyimesközéplokon (románul Lunca de Jos).

A fesztivál társszervezője a Román Televízió bukaresti Magyar Adás szerkesztősége. A televíziós csapat az évek során a Gyimesekben forgatott filmjeit is elhozta a rendezvényre.

Szombat délelőtt volt a hagyományos bicikliverseny, a nap további részében koncerteken vehettek részt az érdeklődők, este pedig tábortűzzel zárult az első nap.

A rekorddöntésre vasárnap került sor, Csilip Árpád vezetésével, amikor majdnem 7 tonna finomság készült el egy 5.400 literes bográcsban. Mindez el is tűnt a fesztivál nagy számú látogatóinak gyomrában!

A felhasznált nyersanyagok mennyisége az alábbi volt: 1.200 kg puliszkaliszt, 800 kg túró, 100 kg vaj, 75 kg só, 100 l tejföl és hozzá 4.600 l víz. A főzés 1 db 700 literes és 1 db 500 literes bográcsban történt, 7 főzési szakaszban. A főzések összesített súlya 5.849 kg. Minden a főzés után az elkészült puliszkát a nagybográcsba öntötték, ezután meghintették túróval, melynek összsúlya 800 kg volt. Az elkészült és túróval meghintett puliszkát 100 kg vajjal dúsították, elkerülve annak veszélyét, hogy a végső főzéskor esetleg az alja megégjen. Az összefőzés után pedig az egészet "meghintették" 100 liter tejföllel. Ezek összesítése után jött ki a végleges mennyiség: 6.849 kg!

Az elkészítésben segédkeztek: Antal Tibor, Ambrus Ede, Ambrus Róbert, Bodor Attila, Csillag György Attila, Kulcsár János, Mihók Péter, Molnár Szabolcs, Tankó Attila, Tankó Péter, Tímár Norbert, Prezsmer Fülöp. 

A rekord regisztrálását végző Csányi Sándor - aki mellesleg a puliszkafőzés magyarországi nagy szakértője - és a puliszkát megkóstoló majd' 20.000 ember szerint is rendkívül ízletes volt, megfelelt minden, a puliszkával szemben támasztott követelménynek. 

Az eseménynek karitatív jellege is volt, a rekord-puliszkából egy adagot öt lejért lehetett megvásárolni, a befolyt összeget ugyanis a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlották fel a szervezők.

A rekorddöntés és a minden évben megrendezésre kerülő puliszka főzőverseny eredmény hirdetése után muzsikusok és táncosok léptek színpadra. A fesztivál vasárnap este utcabállal és tűzijátékkal zárult.

Az Puliszka fesztivál 2017-es részletes programleírása hamarosan következik! (Időpont augusztus 25-27. között.)

Önöket is várjuk a rendezvényünkre igen nagy szeretettel!

Javasolt útvonal: Székelyudvarhely - Homoródfürdő - Csíkszereda - Szépvíz - Gyimesfelsőlok - Gyimesközéplok - összesen kb. 90 km.

Érdeklődni: Erőss Zsuzsanna 004-0726 766427

Jó szórakozást kívánunk!

Csángó Túrós Puliszka Fesztivál!
Csángó Túrós Puliszka Fesztivál!
Kulcsszavak:   

Csángó Túrós Puliszka Fesztivál, hagyomány, faluturizmus, ünnepség, rendezvény, erdélyi vakáció, programok, ajánlatok, Székelyföld, Hargita megye, fesztivál, turizmus