HU RO EN
Szent István király ünnepe!

Szent István király ünnepe!

Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja.

A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. István a magyar államiság és a kereszténység alapjait lerakó Géza fejedelem fia, a honfoglalást (896) vezető Árpád fejedelem ükunokája.
E korszak a kereszténység európai kiterjesztésének évszázada volt. A bizánci egyház térítői már a 9. század második felében megjelentek a térségben, a római egyház a 10. század során térítette meg a Kárpát-medencétől északra élő népeket. Történelmi párhuzam nélkül is igaz a kijelentés: az új évezred küszöbén Magyarország csatlakozott Európához.
István uralkodása idején augusztus 15-én, Nagyboldog-asszony napján hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot. Ekkor tartották az un. törvénynapokat. (Misztikus egybeesés, hogy István éppen ezen a napon halt meg 1038-ban.)
Később Szent László király hozott döntést az ünnepnappal kapcsolatban: áttették augusztus 20-ra, mert 1083-ban e napon avatták szentté I. István relikviáit a fehérvári bazilikában.
A történelem során már Nagy Lajos uralkodásától kezdve augusztus 20. egyházi ünnepként maradt a köztudatban.
1686-ban XI. Ince pápa elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóján évente emlékezzék meg az egész katolikus világ Szent István ünnepéről - az egyház augusztus 16-án tartotta az ünnepséget.
1771-ben XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, s a Szent István-nap is kimaradt, de Mária Terézia mégis elrendelte a megtartását, sőt, azt nemzeti ünnepként a naptárakba is felvétette! 1771-ben ő volt az aki elhozatta Bécsbe, majd Budára a Szent Jobbot, amelyet ez időtől körmenetben vittek végig a városon augusztus 20-án.
Az 1848-as szabadságharc után hosszú ideig nem tarthatták meg a nemzeti ünnepet. Ezt követően először 1860-ban ünnepelhették meg ezt a napot, amely országszerte nemzeti tüntetéssé fajult.
A kiegyezést követően teljes mértékben visszanyerte méltóságát az ünnep: 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá nyilvánította. A két világháború között mindez kiegészült a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállításának össznemzeti célkitűzésére való folyamatos emlékeztetéssel.
Augusztus 20-a 1945-ig nemzeti ünnep volt. Majd ezt eltörölték, de az egyházi ünnepek sorában még 1947-ig ünnepelhették nyilvánosan. Az akkori rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható. Azonban teljes megszüntetését sem tartották követendő célnak ahogy az a tisztán vallási ünnepek egy részével történt, de tartalmilag megújították.
Szent István ősi ünnepéből az "új kenyér ünnepe" lett, majd az új alkotmányt, mint új szocialista államalapítást, 1949. augusztus 20-ra időzítették. Ettől fogva 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepeltük.
A rendszerváltozás óta, 1989-től ismét a régi tradíciók szerint rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi újjászületése csak 1991-ben történt meg.
Az első szabad választásokon létrejött Magyar Országgyűlés 1991. március 5-i döntése Szent István napját a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepének nyilvánította.

Az államalapító nagy király napja a történelem folyamán egybefonódott az új kenyér, sőt még az Alkotmány ünnepével is: a legtöbben azonban ma a tűzijátékot ünneplik meg.

Szent István király ünnepe Székelyudvarhelyen!

Háromnapos ünnep volt, tavaly 2017-ben Székelyudvarhelyen, Szent István-napja alkalmából. A programsorozat pénteken rajtolt a Haáz Rezső Múzeumban.

A múzeumban Sófalvi András Hadakozás és önvédelem a középkori és fejedelemség kori Udvarhelyszéken című kötetét mutatták be 19 órától, ezt követően pedig a múzeumalapító Haáz Rezső mellszobrának megáldása következett a Haverstumpf-villában. Háromnegyed kilenckor Újkori szablyák címmel időszakos történelmi kiállítást nyitottak meg, majd Szentek a street artban címmel épületfestészeti projekcióra várták az érdeklődőket.

Szombaton 10 órakor az Udvarhelyszéki Fúvószenekar fújta a toborzót a Városháza téren, és ugyancsak 10 órától a Tick Tack Bábszínház Aki kíváncsi, hamar megöregszik című előadására várták a kicsiket a Városháza udvarára. Délben a Belvárosi Betyárok együttes tartott ugyanott gyermekkoncertet. Egy órakor tartották a Virágos Székelyudvarhely program díjkiosztóját, majd délután háromtól harangszentelés volt a Városháza belső udvarán. Ugyancsak 15 órakor a Bátyai Ifjúsági Fúvószenekar lépett fel a nagyszínpadon, melyet 16 órától Operettgála követett, majd őket 17 órától a Concordia Vegyeskar követte, és este héttől az Unless, majd a One More Minute és fél tíztől pedig Zséda adott koncertet szintén a nagyszínpadon.

Vasárnap a Váróterem Projekt előadásában a Borsópróba című előadást tekinthették meg az érdeklődők délelőtt 10 órától a Városháza udvarán, aztán a társulat 12 órától a paraFabulák című előadását vitte színre ugyanott. Délután 4-től középkori hadi bemutató volt a Városháza téren, majd 4 órától a jubiláló házasokat köszöntötték a Szent István-teremben. Fél hatkor az Alla Breve Vegyeskar, a Balázs Ferenc Vegyeskar és a Székely Dalegylet adott közös ünnepi koncertet a nagyszínpadon. Délután hat órától tartották a már hagyományos ökumenikus istentiszteletet és az új kenyér megszentelését és megáldását. Este hétkor Esze Zsolt és zenekara adott dzsessz-koncertet a nagyszínpadon, fél kilenctől pedig tüzes íjászat és harci bemutató volt az Arany Griff Rend szervezésében. Kilenc órakor kezdődött Péter Szabó Szilvia koncertje a nagyszínpadon, majd 11 órakor a tűzijáték. Hétfőn este a Santa Diver koncertezett kilenc órától a Mokka Kávéház teraszán, kedden ugyanott, ugyancsak kilenc órától lépett fel a Pál Utcai Fiúk.

A szervezők ugyanakkor számos állandó és gyerekprogrammal várták az érdeklődőket.

2018-as részletes programajánlat hamarosan!


Méltóságteljes Ünneplést kívánunk!

Szent István király ünnepe!
Szent István király ünnepe!
Kulcsszavak:   

Szent István király ünnepe, Székelyföld, program ajánlatok, turizmus, programturizmus, erdélyi ajánlatok, kulcsosház, székelyföldi árajánlatok, szabadság, szabad szállás,