HU RO EN
Csekefalva - Levendula fesztivál

Csekefalva - Levendula fesztivál
Csekefalva Székelykeresztúrtól 3 km-re északra a Gagy-patak mellett fekszik. Neve a magyar Cseke személynévből származik (magyar: csekik = növésben elmarad). Területe már az ókorban lakott volt. 1977-ben falu déli szélén dák és kora középkori településnyomokat, 1981-ben a Gagy jobb partja fölötti teraszon 12. századi település maradványait találták. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Székelykeresztúri járásához tartozott. 1992-ben 496 lakosából 438 magyar, 43 cigány és 15 román volt.

Egyedülálló levendulafesztivál Csekefalván

Nagy az érdeklődés a Csekefalván sorra kerülő levendulafesztivál iránt - újságolta örömmel a szervező, Moldován-Szeredai Noémi helyi unitárius lelkész. Az aromás, díszes mező, a kékeslila színben pompázó, bódító illatú gyógynövényes domboldal „nyitott kapuval" várja a levendula szerelmeseit.

2017-ben a levendulafesztivál június 24-25.-én lesz megtartva. Íme az előzetes!

Június 24. Szombat 10,00-19,00.

10,00 - Helyszín: Csekefalvi Kultúrotthon
- Fotókiállítás megnyitó: " A csekefalvi levendulásban "
- Gyógynövényes fotósarok
- Filmvetítések
10,00 - 13,00 - 15,00 - 17,00: ismertető séta a levendulásban.
11,00 : Kézműves foglalkozások: festés, hímzés, arcfestés
18,00: Levendulavirág lepárlás
- Levendulaolaj és víz lepárlásának folyamata

Június 25, Vasárnap 11,00-19,00.
11,00 - Hálaadó istentisztelet: helyszín: unitárius templom
12,00 - Kézműves foglalkozások: festés, hímzés, arcfestés
13,015,17,00: Ismertető séta a levendulásban.
17,00: dr. Kádár Annamária:
Beleszeretni a világot a gyermekünk szívébe.
Mesék és életmesék szerepe a kisgyermek személyiségfejlődésében.
Könyvbemutató előadás - Kultúrotthonban.

Mindkét nap, a falu táblával megjelölt portáin helyi finomságok várják a látogatókat.
Mindkét nap d.u. 14,00 - 15,00 óra között ingyenesen látogatható a szentábrahámi Csodakertként ismert gyógy-és fűszernövénykert.
Családias hangulatban, egy pohár szörp mellett találkozzunk és beszélgessünk.

Kecsketejes levendulaszappant, levendulaszörpöt, levendulás eperlekvárt, illatos csokrokat és párnácskákat is vásárolhattak mindazok, akik a Hargita megyei Csekefalvára látogattak. A családias hangulatú, de annál különlegesebb rendezvényt azzal a céllal hívta életre a helyi unitárius lelkésznő, hogy megismertessék a székelyföldiekkel az illatos, lila virág sokoldalú felhasználását és jótékony hatásait.

Számos egyéb felhasználása mellett molyirtóként, ruhák és ágynemű illatosítására is használják a lila virágot, melynek tiszteletére idén először rendeztek családias hangulatú fesztivált a Székelykeresztúrhoz közeli, aprócska faluban, Csekefalván. Az első csekefalvi levendulafesztivál egyben szüret is. A helyi unitárius lelkészházaspár ugyanis jelenleg mintegy 80 áras területen termeszt orvosi levendulát, friss és szárított csokrok fomájában értékesítik, komzetikai és gyógyászati célokra használják, ugyanakkor levendula-olajat és -vizet is fognak készíteni. Az illatos, lila virág azonban Székelyföldön még mindig kuriózumnak számít. A nyugtató és sebgyógyító hatásáról is ismert növényt épp ezért is próbálják népszerűsíteni: kecsketejes levendulaszappan, levendulaszörp, illatos csokrok és párnácskák várták a látogatókat. Az érdeklődők ezúttal bejárhatták az ültetvényt, kedvére fotózkodott mindenki a látványos levendulásban, s a legtöbben vittek is haza az illatos virágból. Az első erdélyi levendulafesztiválon újrahasznosító foglalkozások, gyógynövényismertetők várták az érdeklődőket, s a legkisebbek a Levendulatündér meséjét írták és illusztrálták nagy kedvvel.

Érdeklődni: Moldován-Szeredai Noémi - unitárius lelkész 004-0724 071268

https://www.facebook.com/profile.php?id=100007756276351&fref=ts


Legyen egy jó napja! Üdvözlettel,

Nagy Árpád

Csekefalva - Levendula fesztivál
Csekefalva - Levendula fesztivál
Kulcsszavak:   

Csekefalvi levendula fesztivál, szervezett programok, program ajánlatok Erdélyben, szabadság, vakáció, turizmus, szabad szoba, szálláshelyek, kiaó vendégházak, programok